Is er een FAQ voor influencer marketing?

Steeds meer mensen willen influencer worden op Instagram of Facebook en zich toeleggen op influencer marketing.

In een eerdere post hebben we al bericht over het Content Creator Protocol van de Vlaamse Regulator voor de Media, een influencer code waar vloggers en influencers moeten mee rekening houden wanneer ze aan influencer marketing doen.

De Vlaamse overheid lanceerde deze week bovendien een zogenaamde InfluencerFAQ. Dit is een platform waar adviezen, tips en tricks worden gegeven over influencer marketing. Hierbij werd beroep gedaan op bestaande influencers maar ook op organisaties zoals Mediawijs, VLESP, Sensoa, Child Focus, Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert, Unia, etc.

Ben je influencer op Facebook of Instagram dan biedt dit platform zeer waardevolle informatie. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om nieuwe bindende regels, maar de FAQ geeft in in begrijpelijke taal wel antwoorden op diverse vragen waar influencers mee worstelen over juridische onderwerpen zoals hate speech, belastingen, auteursrecht en gegevensbescherming. De website is onderverdeeld in zes categorieën, zijnde: #reclame, #privacy, #isdaterover, #respect, #hoewist en #isdatlegit. Het webplatform zal in de toekomst geactualiseerd worden en ook nog andere onderwerpen behandelen.

Ben je zelf influencer in Vlaanderen en zoek je juridisch advies van een advocaat over de wetgeving waaraan je je moet houden? Neem dan contact op met onze specialisten in influencer marketing.

Joris Deene

Advocaat-partner bij Everest Advocaten
Specialisatie: Intellectuele eigendom, technologie en gegevensbescherming

Plaats commentaar