Illegaal downloaden

Wat is illegaal downloaden?

Illegaal downloaden is kortgezegd: het zonder toestemming online afnemen van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder daarvoor te betalen.

Hoewel de opkomst van streamingdiensten als Netflix en Spotify het aantal gevallen van illegaal downloaden doet terugdringen, zegt nog steeds 1 op de 3 Belgen wel eens een film of muziek te downloaden zonder hiervoor te betalen.

Is illegaal downloaden strafbaar?

Veel Belgen denken dat het downloaden van muziek, films of computerspellen zonder te betalen “strafbaar” is. Dit klopt echter niet.

Illegaal films, muziek of computerspellen downloaden is een schending van het auteursrecht en dit wordt binnen het civiele recht gehandhaafd. Dat betekent dat de eigenaar van auteursrechtelijk beschermd materiaal een schadevergoeding kan eisen van degene die het product illegaal heeft gedownload. Dit gaat dus via het civiele recht en heeft niets met het strafrecht te maken.

Iets is namelijk pas strafbaar als er een verbod in het wetboek van strafrecht staat. Illegaal muziek of films downloaden valt niet onder diefstal (u maakt immers een kopie in plaats van dat je het materiaal wegneemt). Het wetboek van strafrecht bevat verder geen artikelen die het illegaal films of muziek downloaden strafbaar stelt. Je kan dus in België niet strafrechtelijk vervolgd worden voor het illegaal downloaden van muziek of een film.