Een beschikking van de beslagrechter bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel brengt verduidelijking in een juridisch vraagstuk dat steeds relevanter wordt in onze digitale economie: kan de domeinnaam van een schuldenaar in beslag genomen worden?
De zaak in het kort
Op 9 juli 2024 deed de beslagrechter te Brussel uitspraak in een zaak waarbij TSG Interactive Gaming Europe Limited en Rational Intellectual Holdings Limited (RIHL) optraden tegen een schuldeiser die beslag had laten leggen op diverse domeinnamen, waaronder ‘pokerstars.eu’ en gerelateerde domeinnamen.
De schuldeiser had op basis van een Oostenrijks vonnis beslag laten leggen op deze domeinnamen bij EURid (European Registry for Internet Domains), de beheerder van .eu-domeinnamen. RIHL stelde in reactie hierop een revindicatievordering in, met als argument dat zij de eigenaar was van de domeinnamen. TSG betwistte op haar beurt de geldigheid van het beslag zelf.
Kernvraag: zijn domeinnamen beslagbaar?
De beslagrechter analyseerde eerst de juridische aard van een domeinnaam. Volgens de rechter is het niet de domeinnaam zelf, maar het recht op het gebruik van een domeinnaam dat een vermogenswaarde heeft waarover iemand exclusieve macht kan uitoefenen. Dit gebruiksrecht werd door de rechter bestempeld als een “vermogensrecht sui generis” – een bijzonder soort vermogensrecht.
Omdat dit gebruiksrecht een economische waarde vertegenwoordigt en overdraagbaar is aan derden (onder voorwaarden van EU-verordening 2019/517), oordeelde de beslagrechter dat het deel uitmaakt van het vermogen van de domeinnaamhouder en daarom vatbaar is voor beslag.
De juiste procedure voor beslag op een domeinnaam
Hoewel de beslagrechter in principe het beslag op domeinnamen toeliet, was er wel een belangrijk procedureel knelpunt:
De rechter oordeelde dat het beslag op de domeinnamen onregelmatig was uitgevoerd. In plaats van een uitvoerend beslag op roerende goederen bij een derde (zoals was gebeurd bij Eurid), moest de procedure van een uitvoerend beslag onder derden (in handen van Eurid) worden gevolgd (artikelen 1539 e.v. Gerechtelijk Wetboek).
Het beslag werd uiteindelijk opgeheven, niet omdat domeinnamen onbeslagbaar zijn, maar omdat de verkeerde beslagprocedure was gevolgd.
Wat betekent dit voor uw domeinnamen?
Deze uitspraak bevestigt een belangrijk principe: domeinnamen – of beter gezegd, het gebruiksrecht erop – kunnen wel degelijk in beslag worden genomen door schuldeisers. Dit heeft gevolgen voor bedrijven waarvan de domeinnaam een aanzienlijke commerciële waarde vertegenwoordigt.
Voor ondernemingen die actief zijn in de digitale sfeer, is het raadzaam om:
- De juridische constructies rond hun domeinnamen kritisch te bekijken
- Rekening te houden met de beslagbaarheid van domeinnamen bij vermogensplanning
- Te zorgen voor een correcte registratie van eigendomsrechten op domeinnamen